Werving en selectie ICT; wat is ICT?

In de volksmond wordt IT en ICT vaak door elkaar gebruikt. Maar het zijn twee verschillende termen. IT is een afkorting voor informatie technologie, ICT is een afkorting voor informatie- en communicatietechnologie. IT is eigenlijk de verzamelbak en ICT is een onderdeel van IT. Het is een specifiekere richting in de IT industrie. ICT is het deel van de IT dat te maken heeft met communicatie. ICT als vakgebied houdt zich bezig met informatiesystemen, telecommunicatie en computers. We hebben dagelijks te maken met ICT, het is eigenlijk alles wat te maken heeft met communicatie wat technisch ondersteund is. Je kan hierbij denken aan:

  • mobiele telefonie
  • printtechnieken
  • telecommunicatie
  • micro-elektronica 
  • en nog veel meer

ICT wordt ook gebruikt in ziekenhuizen door middel van het elektronische patiëntendossier en de MRI-scanner. Alle apparaten waar iets van communicatie mee bereikt wordt valt onder de informatietechnologie. Die apparaten werken namelijk door middel van een soort computer. Wanneer je even in huis rond kijkt heb je ontzettend veel producten die tot stand zijn gekomen door middel van ICT. De televisie, telefoon, computer maar ook een slimme thermostaat of een oven met digitale functies. Qua elektronica kun je het dus zo gek niet bedenken of er zit een ICT deel aan verbonden. Werving en selectie ICT is daarom ook een grote markt. Doordat de ICT markt ook steeds meer groeit kun je als werkgever vaak door de bomen het bos niet zien. Met het inhuren van werving en selectie ICT krijg je te maken met een bedrijf dat ervaring heeft met het kaf van het koren schrijven waar het ICT’ers betreft.

Werving en selectie ICT; wat doet een ICT’er?

Vroeger werd voornamelijk de term IT’er gebruikt, maar aangezien het tegenwoordig niet meer los gezien kan worden van communicatie zie je eigenlijk enkel nog de term ICT’er voorbij komen. ICT’er is ook een breed begrip. In het vakgebied ICT zijn er verschillende functies en expertises. Dit hoeft niet allemaal te betekenen dat je een echte informaticus bent. Omdat de ICT een groeiend vakgebied is hebben steeds meer mensen zich laten omscholen. In Nederland zijn de meeste ICT’ers (web)developer, dit houdt in dat er geprogrammeerd wordt. Daarnaast heb je systeembeheerders, consultants, businessanalisten en systeem- en netwerkanalisten. Je kunt ook werkzaam zijn in de ICT als helpdeskmedewerker. Er zijn verschillende ICT opleidingen die gevolgd kunnen worden op verschillende niveaus. De meeste mensen die in de ICT werkzaam zijn hebben een mbo of hbo diploma gehaald op dit gebied. Er is daarnaast ook een groep ICT’ers dat eigenlijk de ICT is ingerold. Werving en selectie ICT kun je als werkgever gebruiken omdat zo’n bedrijf kennis heeft van de ICT en daardoor kan bepalen wie voor jouw bedrijf het meest geschikt is.

Werving en selectie ICT; ZZP of loondienst?

Werving en selectie ICT werft zowel ZZP’ers als ICT’ers voor een tijdelijk of vast contract. Het voordeel aan het inhuren van een ZZP’er is dat je iemand kunt inhuren wanneer je bedrijf met een grote opdracht te maken heeft. Maar door gebruik te maken van werving en selectie ICT kun je ook een ZZP’er inhuren voor een ICT klus binnen je bedrijf. Je zit als bedrijf niet vast aan een persoon in loondienst wanneer je te maken hebt met een grote opdracht. Werving en selectie ICT kan je helpen een geschikt persoon te vinden voor een klus of ter uitbreiding van je personeelsbestand. Kijk maar eens op aatop-ict.nl