Veiligheid betekent ook ruitenwissers vervangen

Ik had veel gelezen over de veiligheid in de auto tijdens het rijden en toen ik eenmaal mijn rijbewijs gehaald had, kon ik eindelijk zelf rijden. Ik kende het belang van goede banden, goede verlichting en genoeg zicht door de voorruit. Waar ik geen rekening mee gehouden had, was het tijdig ruitenwissers vervangen. Nu kun je denken dat het een beginnersfout is, maar toen ik de mensen sprak van Glas Garage (glasgarage.nl) toen verzekerden ze me dat het vaak gebeurt dat mensen te laat kiezen voor ruitenwissers vervangen. Niet moedwillig overigens, maar het is net even iets minder duidelijk wanneer ruitenwissers vervangen moeten worden omdat je het te laat merkt. Met andere woorden: het regent lang niet elke dag, dus je gebruikt de ruitenwissers lang niet zo vaak als de banden bijvoorbeeld. Op tijd de ruitenwissers vervangen is echter van groot belang wanneer het gaat om de veiligheid omdat het in hoge mate het zicht bepaalt op de momenten dat goed zicht niet vanzelfsprekend is. Zoals tijdens regen, maar ook bij mist en sneeuw zijn goede ruitenwissers van groot belang. Maar zelf ruitenwissers vervangen, dat doe ik nooit meer.

Zelf ruitenwissers vervangen was een compleet drama

Ik wilde wat geld besparen en daarom kocht ik goedkope ruitenwissers aan de pomp die ik wel zelf even zou monteren. Ik ben meer dan een uur bezig geweest waarna ik uiteindelijk de arm van de ruitenwisser van de auto had, terwijl dat echt niet de bedoeling was. Ik snapte er op een gegeven moment helemaal niets meer van en ben bij andere auto’s gaan kijken hoe het nou in elkaar hoorde te zitten. Uit frustratie ben ik maar gaan wachten tot de regen stopte om uiteindelijk bij Glas Garage te kiezen voor ruitenwissers vervangen, maar dan wel door iemand die er verstand van heeft. Binnen de kortste keren waren de ruitenwissers vervangen, maar niet door de wissers die ik gekocht had want die waren niet meer te gebruiken door mijn gestuntel. Eenmaal in de auto kon ik het verschil goed merken, de nieuwe ruitenwissers trokken de voorruit wel helemaal droog zonder strepen zodat ik veel meer zicht had. Een verademing, dus nu wissel ik twee keer per jaar van ruitenwissers voor de zekerheid. Omdat ik graag goed zicht wil hebben.

Veiligheid in het verkeer

Veiligheid in het verkeer begint met goed zicht, maar er zijn veel meer dingen waar je op kunt letten:

  • Goede banden die bij het seizoen passen;
  • Geen mobiele telefoon tijdens het rijden;
  • Niet rijden wanneer je moe bent of gedronken hebt;
  • Regelmatig onderhoud aan de auto;
  • Controleren van vloeistoffen;
  • Geen afleidingen tijdens het rijden.

Al met al is het vooral een kwestie van nuchter nadenken. Wat heb je nodig om goed te kunnen rijden en hoe kun je ongelukken voorkomen? Ik redeneer altijd vanuit de andere mensen op de weg. Wat riskeer ik voor hen wanneer ik een bepaalde handeling verricht? Wat is de schade die ik kan veroorzaken? Na mijn vakantie in Zweden ben ik overigens pas echt wakker geschrokken op het gebied van veiligheid aangezien daar complete wrakken rijden, alcohol in het verkeer veel vaker voorkomt en de mensen in lijken te halen wanneer zij daar interesse in hebben, ook wanneer dit in een bocht is. Misschien ben ik precies op het verkeerde moment in het verkeerde deel van het land geweest, maar het was in ieder geval een ervaring waardoor ik meer aandacht ben gaan besteden aan de veiligheid tijdens het rijden op de weg, ook in Nederland en vooral in mijn eigen dorp.