Mantelzorgwoning

Als jij mantelzorg verleent aan een naaste, dan kan het handig zijn om dicht in de buurt van deze persoon te wonen. Met een mantelzorgwoning maak je dit mogelijk! Soms kan het in jouw leven gebeuren dat een vriend, vriendin of familielid dusdanig ziek wordt, dat deze zich niet helemaal zelfstandig meer kan redden. Tegelijkertijd kan het dan nog geen optie zijn om te kiezen voor opname in een verpleeghuis, omdat iemand daar nog niet slecht genoeg voor is of omdat iemand gewoon graag in zijn of haar eigen woning blijft. Het kan dan een aanrader zijn om te kiezen voor een mantelzorgwoning. Is deze niet aanwezig, dan heb je als mantelzorger eigenlijk twee opties, namelijk reizen van en naar je eigen huis tussen het zorg verlenen door of bij de persoon die jij verzorgt in gaan wonen. Dat eerste is eigenlijk alleen een mogelijkheid als jullie dicht bij elkaar wonen, anders kost het je immers iedere dag veel te veel reistijd en kun je bovendien ook niet snel genoeg ter plaatse zijn als dit nodig is. Je moet dan dus echt dicht bij elkaar wonen. Of je moet ervoor kiezen om bij de ander in te gaan wonen, maar dat is vaak ook een hele belasting. Je zit dan wel heel erg dicht bij elkaar op de lip en dat kan voor wrijving gaan zorgen. Het is al een situatie die vaak veel van beide partijen vraagt, er moet dan voor beiden ook ruimte blijven om alleen te zijn. Dit kan met de hulp van een mantelzorgwoning!

Mantelzorgwoning voor zorgverlener of zorgontvanger

Een mantelzorgwoning kan geplaatst worden in de tuin van degene die zorg nodig heeft, maar ook bij degene die de zorg verleent. Met andere woorden, er kan voor gekozen worden om de zieke naar de mantelzorger te brengen of andersom. Het is maar net waar jullie voorkeur naar uitgaat! Een mantelzorgwoning is eigenlijk een soort chalet, maar voldoet aan een aantal andere eisen. Dit object kan gemakkelijk geplaatst worden in de tuin van een van jullie beiden. Op die manier hebben jullie toch de mogelijkheid tot afzondering en je eigen stekje, terwijl je toch zo dicht mogelijk bij elkaar bent en er dus gemakkelijk zorg verleent kan worden. Het is dus echt een ideale oplossing! Bedenk wel dat je niet zomaar een mantelzorgwoning kunt plaatsen bij jou thuis, je moet wel voldoen aan de eisen dat:

  • er mantelzorg verleent wordt
  • er niet meer dan één huishouden in de woning woont
  • alles gelijkvloers moet zijn
  • het oppervlak niet meer dan 100m2 is

Waar te koop?

Je wist misschien nog niet eens van het bestaan van een mantelzorgwoning en dan heb je natuurlijk ook geen idee waar je dit zou moeten kopen. Waar vind je nu zoiets? Een echte specialist op dit gebied is Stekelbos caravans. Zij weten precies aan welke eisen dergelijke objecten moeten voldoen en kunnen voor jou een mantelzorgwoning op maat maken die hier helemaal aan voldoet. Zo kan deze naar jouw wens ingedeeld worden en dat is natuurlijk wel zo prettig! Op hun website kun je een paar voorbeelden vinden van hoe een dergelijke woning eruit zou komen te zien. Het is natuurlijk relatief klein, maar door de handige indeling die er mogelijk is, heb je toch zeker voldoende leefruimte! Mantelzorg verlenen is vaak al moeilijk genoeg, met de hulp van een mantelzorgwoning kun je het jezelf echt een stuk gemakkelijker maken. Kijk dus eens op stekelbos.nl naar de mogelijkheden die zij op dit gebied kunnen leveren of neem vrijblijvend eens contact met hen op!