Leer jezelf beter kennen in sociale contexten via een assertiviteitstraining

Elke sociale context is anders. Als je thuis met je vriend of vriendin op de bank naar een serie op Netflix zit te kijken, dan is dat een zogenaamde ‘low stakes’ situatie. Met andere woorden, er staat dan weinig op het spel. Tenzij je natuurlijk eerst moet beslissen welke serie er gekeken gaat worden en dit uiteindelijk tot een gepassioneerde discussie leidt. Maar over het algemeen staat er thuis niet heel veel op het spel en zelfs al ben je met elkaar aan het discussiëren, dan is het zo dat je elkaar goed kent en normaal gesproken ook redelijk goed durft te zeggen wat je denkt/vindt. Het is in die zin een veilige omgeving. Op je werk heb je met verschillende sociale contexten te maken. Af en toe neem je het weekend door in de kantine met een bakje koffie en dan is er natuurlijk weinig aan de hand. Maar het kan ook zijn dat er spanningen tussen collega’s ontstaan en dat jij bijvoorbeeld ergens niet blij mee bent of dat iemand wellicht niet blij is met jou. In zulke gevallen kun je spreken over een ‘high stakes’ situatie. Er staat dan in ieder geval meer op het spel, want je moet aan je reputatie denken, het kan zijn dat je baan op het spel staat en je wilt niet dat men op dat moment en daarna over je heen gaat lopen. Je dient dus over een zekere assertiviteit te beschikken. Je moet voor jezelf op kunnen komen, nee kunnen zeggen, je punt kunnen maken in heldere bewoordingen, et cetera. Als je daar moeite mee hebt, dan kun je een assertiviteitstraining volgen. Tijdens een dergelijke assertiviteitstraining leer je dus om jezelf te handhaven in bepaalde sociale contexten. Je leert vooral bewust te worden van hoe je overkomt en wat je kunt doen om de manier waar op je overkomt te veranderen. Als je door anderen als bazig wordt ervaren, dan leer je waarom je zo overkomt en hoe je dat kunt veranderen. Ook als je een verlegen karakter hebt en niet snel je mening durft te geven of te snel geneigd bent om het mensen altijd maar naar de zin te maken, dan is een assertiviteitstraining zeker geen slecht idee. Het is wel van belang dat de training ook echt effectief is en daarom doe je er goed aan om een assertiviteitstraining te volgen bij tijdswinst.com.

Surf naar assertief.nl voor meer informatie over de assertiviteitscursus

Mocht je meer willen weten over de assertiviteitstraining of assertiviteitscursus, dan kun je in eerste instantie een kijkje nemen op de site van assertief.nl. Hier vind je precies beschreven wat je van een assertiviteitscursus mag verwachten. Zo leer je onder andere:

  • Grenzen stellen
  • Feedback geven
  • Met confrontaties om te gaan

Dit zijn natuurlijk slechts drie punten, maar je leert tijdens een assertiviteitscursus nog veel meer en het mooie is ook dat de cursus altijd op jouw persoonlijke wensen is toegespitst. De groepen waarin de assertiviteitscursus wordt gegeven zijn namelijk klein en daarom is er altijd ruimte voor persoonlijke aandacht. Niet iedereen heeft immers moeite met dezelfde punten.

Volg eenvoudig een eendaagse cursus

Je hoef je geen zorgen te maken dat je dagenlang veel tijd kwijt bent aan een assertiviteitscursus. Je kunt de cursus in 1 dag volgen en na die dag zal je meteen assertiever zijn en weten hoe je op mensen overkomt. Tijdens een dag word je voorzien van een lekkere lunch en uiteraard krijg je ook naslagwerk mee, zodat je na de training terug kunt lezen wat je hebt geleerd.