Ik zweer bij dry needling

Ik doe veel aan sport, met name fitness, wielrennen en regelmatig zwemmen. Als je een routine daarin hebt dan is niets zo frustrerend als je spieren niet meewerken. Voor mij is dry needling dan echt dé oplossing.

Dry needling bij overbelasting van spieren

Ik heb dry needling ontdekt bij mij in de sportschool toen ik tegen een probleem met mijn rechter borstspier aanliep. Steeds als ik in de gewichten hing kreeg ik een naar, trekkend en stekend gevoel. Ik vroeg mijn personal trainer wat ik daaraan kon doen en hij gaf in eerste instantie aan dat ik de spier gewoon even rust moest geven en misschien iets minder gewicht moest gebruiken. Ik baalde enorm, want ik ging net zo lekker. Toen zei een maatje van me in de sportschool dat ik eens onderzoek moest gaan doen op hierhebikpijn. Hierhebikpijn.nl is een website voor een online fysiotherapiecheck. Dat kan natuurlijk nooit kwaad, dus toen ik op de website ging kijken heb ik een check gedaan. Het is eigenlijk heel makkelijk:

  • Je doet een check
  • Je bekijkt de uitslag van jouw check
  • En je zoekt een fysiotherapeut die bij jou in de buurt zit

Super handig natuurlijk. Toen ik op een gegeven moment verder keek, kwam ik dry needling tegen. Dit is een behandelmethode waarmee de spier met een droge naald wordt geprikt om hem te laten ontspannen. Dit soort dingen vind ik altijd interessant. Ik had al eens cupping geprobeerd, waarom ook niet dry needling? Ik ben daarom, met de uitslag van mijn check, op zoek gegaan naar iemand bij mij in de buurt die dry needling uitvoert. Ik was meteen verslingerd. Met een dunne acupunctuurnaald wordt er in triggerpoints, de knopen in je spieren, gestoken. Ik had al een tijdje last van dat nare gevoel in mijn borstspier en het bleek dat ik knopen en verhardingen had op meerdere plekken. Het is totaal niet eng en doet ook geen pijn en voelt eigenlijk een beetje als kramp. Het werkt voor mij heel erg goed en eigenlijk vrij snel na de behandeling al. Ik merkte dat ik na de dry needling veel soepeler mijn spier kon bewegen. Dat was echt super. De volgende dag in de sportschool voelde ik de spier nog wel iets, maar na nog twee sessies was de pijn eigenlijk zo goed als verdwenen.

Regelmatig terug naar de fysiotherapeut

Wanneer je zo vaak sport als ik is het natuurlijk prettig om regelmatig terug te gaan en dry needling weer te laten uitvoeren. Ik ben een keer terug gegaan voor een spier in mijn linker bovenbeen, waar ik tijdens het wielrennen last van had en steeds als ik iets voel tijdens fitness dan maak ik weer een afspraak. Het is perfect, want ik ben echte grote problemen daarmee eigenlijk altijd voor. En mijn vriendin gaat tegenwoordig ook naar dezelfde fysiotherapeut. Zij kreeg na haar bevalling last van haar rug. Ze had van alles geprobeerd en ging al naar een manueel therapeut, maar toen het maar niet over ging heb ik haar eens meegenomen. Het bleek ook in haar geval een probleem met de spieren te zijn. In eerste instantie durfde ze niet, ze is een beetje bang voor naalden, maar dat bleek echt totaal niet nodig. Het is namelijk niet hetzelfde als een injectie. Het is een super dun naaldje en ze gaf toe dat ook zij niets had gevoeld de eerste keer, maar er wel meteen een soort van verlichting in de pijn merkbaar was. Uiteindelijk is ze een keer of vijf naar een dry needling sessie gegaan voordat de klachten helemaal weg waren, maar ook zij zweert er nu bij.