Hypotheekverstrekkers vergelijken

Jullie zijn een jong stel en hebben een goede start gemaakt op de arbeidsmarkt. De volgende stap is dan samenwonen; misschien in een mooi koophuis? Het kopen van een huis is voor veel mensen een grote wens, maar het lijkt steeds moeilijker deze stap te zetten. Het lenen van geld is al lastig op zich, maar je wilt ook niet te veel rente betalen. Veel jonge mensen worstelen daarom met de vraag: waar kan ik een goede hypotheek afsluiten? Op https://www.hypotheken.nl/hypotheekaanbieders kun je verschillende hypotheekverstrekkers vergelijken. Meer dan 40 hypotheekproducten van 25 verschillende aanbieders worden met elkaar vergeleken. Zo kom je snel te weten welk pakket het best bij jouw situatie past. Waar moet je om denken bij het vergelijken van hypotheekverstrekkers?

  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • Rentetarieven
  • Eigen gegevens
  • Looptijd en soort hypotheek

Wanneer je hypotheekverstrekkers gaat vergelijken is het verstandig om eerst te kijken naar een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie. De NHG zorgt dat je geen lening afsluit die je niet kunt betalen. Het is een manier om verantwoord te lenen, zodat je op een later moment niet in de problemen komt. De NHG is bovendien ook een vangnet. Wanneer je onverhoopt de maandelijkse betaling niet meer kunt opbrengen, wordt daarvoor een passende oplossing gezocht. Wanneer je besluit hypotheekverstrekkers te vergelijken, is de NHG daarom een belangrijk startpunt. Daarna onderzoek je de verschillende rentetarieven. Deze rente is afhankelijk van de lening die je afsluit en de opties die je hebt gekozen. Zo heeft de rentevaste periode veel invloed op het rentetarief. Ook is een annuïteitenhypotheek in de regel goedkoper dan het lineaire alternatief. Wanneer je hypotheekverstrekkers gaat vergelijken moet dus zorgen dat je geen appels met peren vergelijkt: kies hypotheken met dezelfde voorwaarden, dan weet je zeker dat je nooit te veel betaalt.

Hypotheekverstrekkers vergelijken: eigen gegevens

Voordat je hypotheekverstrekkers kunt vergelijken, moet je een aantal persoonlijke gegevens opgeven. Daarbij moet je denken aan het eigen inkomen, maar ook aan het inkomen van een eventuele partner. Je hypotheek is in feite een grote lening bij de bank, die je op den duur moet terugbetalen. Hoe hoger je inkomen – of dat van je partner – hoe hoger de kans dat de bank haar geld op den duur terugkrijgt. Met een hoger inkomen kun je dus aanzienlijk meer lenen, omdat de bank dan minder risico loopt. De keerzijde van dat verhaal is dat eventuele schulden de hoogte van de lening ook beïnvloeden. Heb je in het verleden bijvoorbeeld al geld geleend bij een andere aanbieder, dan staan hypotheekverstrekkers niet te springen. Soms kun je helemaal geen lening krijgen, of gaat het rentepercentage plotseling flink omhoog. Wanneer je besluit hypotheken te vergelijken is het daarom belangrijk om je persoonlijke gegevens helder op papier te hebben. Die bepalen namelijk de voorwaarden van je hypotheek.

Bekijk de handige tabel

Zoals je hebt gezien is hypotheekverstrekkers vergelijken niet eenvoudig. Je moet de juiste gegevens opgeven en goed in de gaten houden of je een goede vergelijking maakt. Gelukkig bestaan er hulpmiddelen om je daarmee te helpen. Op de website van Hypotheken vind je een handige tabel die je direct laat zien welke hypotheek voor jou het best is. Eerst voer je een aantal persoonlijke gegevens in en daarna beslis je onder welke voorwaarden je de lening wilt afsluiten. Zo weet je zeker dat je alleen hypotheken vergelijkt waar jij op zit te wachten. Ben je van plan binnenkort een huis te kopen? Wacht dan niet te lang. Begin op tijd met het vergelijken van hypotheekverstrekkers, zodat je op het moment zelf niet voor verrassingen komt te staan.