Hoe kom je van rijangst af?

Het is heel erg vervelend als je last hebt van rijangst. Maar als je bijvoorbeeld net als ik een motorrijder bent, kan het zomaar gebeuren dat je daar ineens last van krijgt. Dat kan door van alles komen, denk bijvoorbeeld aan:

  • Weersomstandigheden
  • Trauma
  • Valpartij

Sommigen vinden het erg lastig om te rijden in bijvoorbeeld regen, bij harde wind of tijdens strenge winterdagen. Dat kan ook gevaarlijk zijn, dus het is altijd verstandig om goed naar de weersomstandigheden te kijken. Maar het is zeker niet de bedoeling dat je hierdoor rijangst ontwikkelt. Ook kan het zijn dat je in het verleden of onlangs betrokken bent geweest bij een ongeluk. Dat kan traumatiserend werken en ervoor zorgen dat je last krijgt van rijangst. Dat kan ook gebeuren als je niet direct zelf betrokken bent geweest bij een ongeval, maar dat je ooggetuige was bijvoorbeeld. Ook dan kun je angstgevoelens ontwikkelen. Of als je zelf een keer bent gevallen met de motor, kun je ook rijangst ontwikkelen. Dit zijn allemaal voorbeelden van oorzaken die deze angst kunnen aanwakkeren. Maar eigenlijk is de vraag niet wat de aanleiding is, de vraag is: hoe kom je van rijangst af?

De beste hulp als je last hebt van rijangst

Het is niet zo erg als je wat spanning voelt, maar het moet bij gezonde spanning blijven. Als je echt last krijgt van rijangst, van sterke gevoelens die wellicht je rijgedrag beïnvloeden of er zelfs voor zorgen dat je niet meer durft te rijden, is het belangrijk om er iets aan te doen. Het is zonde om je te laten leiden door dit soort gevoelens en het is bovendien ook niet nodig. Want er zijn methodes om van rijangst af te komen, je moet alleen weten waar je moet aankloppen voor goede begeleiding. Dat weet ik uit eigen ervaring omdat ik een tijdje terug zelf ben gevallen met mijn motor toen het regende. Dan is het iets gladder op de weg en ik had beter moeten uitkijken. Maar mijn hart zat echt in mijn keel toen ik viel, ik schrok me helemaal kapot. Ik heb heel veel geluk gehad want ik ben niet hard gevallen, dus ik had alleen wat schrammen. Ik heb ook altijd mijn goede motorpak aan, dus dat zorgt ook voor de nodige bescherming. Maar toch duurde het even voor ik weer op mijn motor durfde te stappen.

Verkeerstraining Nederland helpt echt

Ik stelde het motorrijden maar uit, de angstgevoelens waren te sterk dat ik niet meer durfde. Wat als ik nog een keer zou vallen maar dan onder een auto terecht zou komen? Ik besloot op een gegeven moment dat ik me niet meer wilde laten leiden door rijangst, dus ik moest er iets aan doen. Gelukkig gaf een vriend me de tip om de site verkeerstraining.nl te bezoeken. Verkeerstraining Nederland is hierin gespecialiseerd, dus ik heb snel contact opgenomen voor een intakegesprek. Ze zijn erg vakkundig, zeer professioneel en je merkt dat ze ervaring hebben met dit soort angsten. Het was heel fijn om dit gesprek te hebben. Toen werd me uitgelegd wat het vervolgtraject zou zijn. Daar voelde ik me goed bij, het is heel fijn om nauw bij dit proces te worden betrokken. Alles gaat op je eigen tempo en er wordt je niks opgelegd. Ik ben zo dankbaar dat ik Verkeerstraining Nederland heb ingeschakeld, hun hulp heeft er echt voor gezorgd dat ik inmiddels weer zonder zorgen op mijn motor rijd. Het is dit proces meer dan waard, ik zou iedereen met rijangst willen adviseren om zo snel mogelijk naar Verkeerstraining Nederland te gaan.