De courtage van een makelaar

Courtage is een begrip dat je zult tegenkomen bij het verkopen van je huis. Bij het verkopen van een huis schakel je een makelaar in en die vraagt daarvoor een vergoeding. Logisch natuurlijk. Bij een makelaar bestaat de vergoeding uit diverse onderdelen en courtage is er daar één van. De hoogte van daarvan is per makelaar verschillend en dit hangt ook mede af van de afspraken die je daarover met jouw makelaar maakt. Het is dus goed om je te verdiepen in een aantal zaken:

  • Waartoe dient courtage
  • Hoe hoog mag dit bedrag of dit percentage zijn
  • Kies je voor een vast bedrag
  • Of ga je voor een percentage

Courtage komt daarnaast niet alleen voor bij het verkopen van een huis. Een aankoopmakelaar vraag namelijk ook een bepaalde vergoeding en ook daarin zit courtage verwerkt. Zelfs bij het huren van een huis via een makelaar kom je deze term tegen.

Wat courtage voor jou betekent

Ongeacht of je een woning koopt of verkoopt, jouw makelaar of aankoopmakelaar berekent een bepaald bedrag of percentage door. De gemiddelden in percentages wisselen per jaar, maar lagen in 2017 bijvoorbeeld zo tussen de 1,25 en 2,25 procent. Dit lijkt niet veel, maar hoe hoger de prijs van een huis, hoe hoger dit percentage zich omzet in euro’s. Dit weegt dus stevig mee in de kosten. Natuurlijk hoef je een makelaar pas te betalen als ze succesvol een officiële overeenkomst voor jouw hebben geregeld, maar je wilt wel jouw huis verkopen of een mooi huis vinden. De courtage is dus de beloning voor al het werk. Soms moet een makelaar daar veel voor doen, en soms vrij weinig. Dat hangt natuurlijk ook van de huidige markt af. Het is daarbij belangrijk om je te realiseren dat courtage niet aftrekbaar is van de belasting bij de aankoop of verkoop van een huis. Daarnaast hebben makelaars hun eigen werkwijze en is niet bij elke makelaar deze kostenpost onderhandelbaar. Vergelijken is daarom belangrijk, omdat dit jou uiteindelijk veel geld kan schelen.

Waar kun je de makelaarscourtage vergelijken?

Makelaarskosten is een platform waarop je alle informatie terugvindt over de diverse kosten die makelaars berekenen. Ook kun je hier een vergelijking doen van makelaars in jouw regio. Ga naar makelaarskosten.nl en doe daar de test. Zo kom je snel en gemakkelijk te weten welke makelaars in jouw regio actief zijn en welke courtages zij hanteren. Deze website biedt je overigens veel meer informatie over de diensten van de makelaars in Nederland. Of het nu gaat om een verkoopmakelaar, aankoopmakelaar, verhuurmakelaar of taxateur, Makelaarskosten.nl geeft helder en overzichtelijk informatie die jou niet alleen helpt bij het selecteren van jouw makelaar, maar ook kan helpen bij het besparen van veel geld. Je komt zo ook meer te weten over het werk dat een makelaar moet doen om jouw huis te verkopen of je te helpen bij een aankoopmakelaar. Met deze informatie ben je op de hoogte van de regels, wat een makelaar wel of niet mag doen en hiermee kun je makelaars nog beter vergelijken. Stelt jouw toekomstige makelaar de juiste vraagprijs vast? Hoe zit het met promotie en bezichtigingen en hoe weet je of een makelaar op de hoogte is van het marktsegment waarin jouw woning zich bevindt. Bij aankoopmakelaars is het belangrijk te weten wat de kosten zullen zijn van de aankoopmakelaar. Hoe is het tarief opgebouwd en welk aandeel daarvan is de eerder benoemde courtage. Kortom, of je nu een makelaar inschakelt voor het vinden en aankopen van een huis of een makelaar inschakelt voor de verkoop van jou huis, met de informatie van Makelaarskosten.nl vind jij de makelaar die bij jou past.